Każdy z nas wie, że warzywa trzeba jeść. O ile nie ma problemu z pomidorami, marchewką czy kalafiorem, o tyle przedstawiciele zielonej części warzyw, nie należą do tych ulubionych. W zdrowym żywieniu jest taka zasada, że trzeba jeść tęczę. Oznacza to, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem, trzeba spożywać różnorodne produkty, ponieważ dzięki temu dostarczamy organizmowi maksymalnej ilości witamin i minerałów. A skoro w tęczy, kolor zielony również ma swoje miejsce, warto, aby zielone warzywa miały je również na naszych talerzach. Dziś przed Wami porady i przepisy, pomoże włączyć je do naszego jadłospisu bez problemu.
Porady jak jeść więcej zielonych warzyw
Również brokuły czy cukinia. Smaży się je lub gotuje, aby były miękkie i smaczniejsze. Gdy już kupicie brukselkę czy jarmuż, będziecie zmuszeni do skorzystania z nich, bo inaczej się zmarnują. Człowiek pod presją jest dużo bardziej kreatywny. Zawsze można też skorzystać z internetu, gdzie pomysłów na zrobienie czegoś ciekawego z dostępnych w domu składników są setki. Aby ułatwić sobie wdrożenie do diety tej grupy warzyw, warto zrobić raz w miesiącu większe zakupy i pokroić i poporcjować warzywa, jak mięso, opisać i włożyć do zamrażarki. Stworzysz sobie komfortowe warunki, bo podczas gotowania następnej zupy, wystarczysz, że wsypiesz zawartość pudełka z mieszanką warzyw.
Jeśli czegoś nie lubimy, zazwyczaj tego nie kupujemy. A gdy czegoś nie stosujemy, nie wiemy jak tego używać. A co jeśli zielone warzywa nie potrzebują, żadnych specjalnych dodatków? Jedyne co musisz zrobić to umyć sałatę i położyć ją na talerzu. Większość z tej grupy warzyw nie musi być nawet gotowana.
Zielenina to nie tylko sałata i brokuły. Zaopatrz się w świeże zioła i przyprawy. Hoduj je w doniczkach. Wzbogacisz smak swoich potraw i dodasz im wielu wartości odżywczych, przez cały rok. Takie doładowanie energetyczne zimą jest na wagę złota.
Przepisy z wykorzystaniem zielonych warzyw
Zielone smoothie
Składniki:
– garść jarmużu
– garść szpinaku
– mały banan
– słodkie jabłko
– sok z połowy cytryny
– dwie łodyżki świeżej mięty
– łyżeczka nasion chia/ miarka odżywki białkowej naturalnej
– ¾ szklanki wody
Wszystko razem zmiksować na gładkie smoothie, jeśli byłoby za gęste – dodać wody.
Makaron z bazyliowym pesto i zielonymi warzywami
Składniki:
– słoiczek gotowego pesto lub zmiksowane dwa ząbki czosnku, szalotka, sól, pieprz oraz pęczek bazylii i kilka łyżek oliwy z oliwek
– garść szpinaku
– garść roszponki lub rukoli
– zielona papryka
– ulubiony ser (doskonale pasuje cheddar lub zielony pleśniowy)
– pół cukinii
– dwa pomidory malinowe lub pęczek koktajlowych
– ulubiony makaron
Przygotowanie
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przepłucz zimną wodą, aby ostygł. Przełóż do dużej miski. Jeśli masz gotowe pesto, przelej je do makaronu, a jeśli nie – zmiksuj składniki na pesto i wtedy dodaj do makaronu. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Pokrój cukinie, paprykę oraz pomidory w kostkę i dodaj do makaronu z pesto. Wymieszaj. Dodaj szpinak i wybraną sałatę. Delikatnie przemieszaj. Przełóż na talerz, posyp startym lub rozkruszonym serem.